Predstavljen 32. Muzički biennale Zagreb

Rolf Wallin
MUZIČKI BIENNALE ZAGREB Foto: Matej Grgić

32. Muzički biennale Zagreb održat će se od 13. do 22. travnja i bit će posvećen novoj glazbi svih žanrova. U deset festivalskih dana bit će izvedeno više od 50 programa na deset zagrebačkih lokacija uz nastupe simfonijskih orkestara, komornih ansambala , suvremene opere, jazza, improvizirane, elektroničke i alternativne glazbe te zvučnih eksperimenata uz multimedijalne instalacije i suvremeni ples. U programu će biti predstavljeno preko 25 novih naručenih kompozicija domaćih i stranih skladateljica te skladatelja, čime Muzički biennale Zagreb ostaje festival koji sustavno podržava suvremeno glazbeno stvaralaštvo i nastanak novih djela.

Tematsko usmjerenje i program kreirala je umjetnička ravnateljica Margareta Ferek-Petrić uz podršku programskog tima. MBZ-ov program za djecu i mlade oblikovala je njegova pokretačica i izvršna producentica festivala Nina Čalopek. Tim još čine dirigent i skladatelj Ivan Josip Skender te skladatelj i muzikolog Tomislav Oliver, a ove im se godine pridružio i novomedijski umjetnik Bojan Gagić, dugogodišnji tehnički direktor festivala. MBZ-ov jazz program odabrao je Davor Hrvoj, jazz novinar i nezaobilazna figura domaće jazz scene. Program instalacija i multimedije za nadolazeće izdanje odabrala je vizualna umjetnica Sara Salamon. U okviru pretprograma MBZ će ostvariti i programsku suradnju s miCROfest-om čiji je voditelj Zoran Šćekić.

Za otvorenje festivala zadužen je Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, a izvodit će skladbe Clemensa Gadenstättera, Davorina Kempfa, Mirele Ivičević i Tristana Muraila. Prvi dan festivala obilježit će i jedinstveni ansambl Zeitkratzer u Pogonu Jedinstvo s programom koji spaja naizgled nespojivo – skladateljski opus klasika avangarde 20. stoljeća Ive Maleca i glazbe pionira elektroničke glazbe, njemačkog sastava Kraftwerk. Festival će ponovno ugostiti i alžirsko-iransku dirigenticu s hamburškom adresom Yaldu Zamani, umjetnicu posebno posvećenu izvođenju suvremene glazbe, koja će ravnati Zagrebačkom filharmonijom.

Festivalski program završit će  operom Lennon dugogodišnjeg ravnatelja MBZ-a Ive Josipovića. Prvaci opere HNK u Zagrebu Domagoj Dorotić i Marija Kuhar Šoša postat će mitski par dvadesetog stoljeća, John Lennon i Yoko Ono, a u važnoj ulozi naći će se i Dubravka Šeparović Mušović. Opera je u režiji jedne od najperspektivnijih mladih hrvatskih redateljica Marine Pejnović i pod ravnanjem dirigenta Ivana Josipa Skendera.

Ulaz na programe Muzičkog biennala Zagreb bit će dostupan po pristupačnim cijenama, uz brojne besplatne programe. Cjelokupni program, festivalski proglas te više o članovima programskog tima možete pročitati na službenim stranicama Muzičkog biennala Zagreb: www.mbz.hr

Podijeli ovu objavu