Tom Verlaine, frontman grupe Television, utjecajan gitarist i autor, preminuo u 73.

Ikona američke punk rock scene proizašle iz njujorkškog CBGB's kluba, preminuo je u subotu 28. siječnja nakon kraće teške bolesti.

Rođen 13.12.1949., kao Tomas Joseph Miller ime je promijenio u spomen na francuskog pjesnika iz 19. stoljeća, Paula Verlaina. Naoružan talentom i započetim studijem klasične glazbe, u vrijeme buntovnika napušta studij s kolegom Richardom Meyersom s namjerom da na Floridi započne novi život. Kampirajući po putu, u Alabami logorskom vatrom izazovu požar većih razmjera, budu uhapšeni i vraćeni natrag kući. Nije poznato da li je Richard kasnije preuzeo prezime Hell, po kojem ostao poznat, zbog tog događaja

Po završetku studija Richard odlazi u New York, a Verlaine uskoro kreće za njim, gdje pod ujtjecajem New York Dollsa pokreću band Neon Boys, a kasnije (1974) i Television. Iako izuzetno utjecajan, band nije doživio značajan komercijalni uspjeh. 1977. su izdali prvi album Marquee Moon koji je ostao zapamćen po hipnotičkom zvuku Verlainove gitare. Band je David Bowie nazvao “najoriginalnijim koji je vidio u New Yorku”, a album Marquee Moon se i danas nalazi na gotovo svim ljestvicama najvažnijih albuma 20. stolječa.

Karakterno suviše različiti Tom i Richard nisu našli način da održe Television na okupu. Razišli su se nakon drugog albuma, 1978. Verlaine je u samostalnoj karijeri izdao devet albuma, radio filmsku glazbu i kao povremeni gost pojavljivao se na turneji Patti Smith. S njom se pojavio i na zagrebačkom koncertu 2009. godine održanom u Tvornici.

Podijeli ovu objavu