Sretan rođendan Ms. Joplin

Janice Joplin

Da je ostala među nama 19. siječnja napunila bi 80 godina

Janis Lyn Joplin, kraljica bluesa ili kraljica psihodeličnog popa kako su je častili mediji, rođena je u Port Arthuru, Texas, 1943. godine. Provincijski gradić je u to vrijeme bio tipična američka sredina u kojoj će drugačija Janis biti odbačena i ismijavana od ostale djece. Nakon osnovne škole iz rodnog Port Arthura seli u Austin pa potom, početkom šezdesetih, u San Francisco gdje se priključuje grupi Big Brother and The Holding Company. Tada malo poznati band prvu je slavu stekao upravo zahvaljujući Janis na Monterey Pop Festivalu sredinom 1967. O festivalu na snimljen dokumentarac u kojem se band pojavljuje s obradom pjesme “Ball and Chain”.

Nakon festivala i dokumentarca za Janis su se zainteresirali mainstream mediji. Osvanula je na nalovnici News Weeka i gostovala kod tada najpoznatijeg TV voditelja Dicka Caveta. U svim tim javnim nastupima uvijek se osjetilo breme odrastanja i žal za neprihvaćanjem sredine u kojoj se rodila. U rodni grad se vratila na godišnjicu mature kao rock zvijezda, divlja, šarena, ali i dalje nesigurna u sebe. Najbolje se, očito, snalazila na pozornicama gdje je snažnim soul glasom i divljim nastupom lako osvajala pažnju.
Na vrhuncu slave, 1969. godine, nakon što je cover verzija pjesme “Peace of my Heart” s albuma Cheap Thrills dospjela na Billboardovu top ljestvicu, odlazi iz banda i nastavlja solo karijeru.

Iako za života nije solo karijerom dostigla slavu koju je imala u vrijeme nastupa s Big Brotherom, Joplin je snimila odličan album I Got Dem Ol’ Kozmic Blues Again Mama! i nastupila na Woodstocku. 1970. započela je snimanje Albuma Pearl koji će izaći godinu dana poslije, posthumno. Jedino je taj album, izdan nakon njezine smrti, dosegao Billboardov broj 1, kao i singl s obradom Kristofersonove “Me and Bobby McGee”. Umrla je 4. listopada od slučajnog predoziranja heroinom i tako se priključila ostalim nesretnicima iz kluba 27, Jimiju Hendrixu i Jimu Morisonu. Posthumno je uvrštena u Rock and Roll Hall of Fame, 1995. godine.

Podijeli ovu objavu