Europavox Festival 2022


Event Galerija

Europavox Festival, 1. dan, Močvara 10.11.2022.

Loše fotke i fantastična svirka

Pomalo neplanirano pogledali smo prvi dan drugog izdanja Europavox festivala Zagreb u Močvari (četvrtak, 9. studeni ) i zato isprika za amaterske fotografije. Sva je sreća da su nastupi bili 100% profesionalni pa će nam fotke biti samo podsjetnik na odlično provedenu večer. Girl Power je komotno mogao biti podnaslov prvog dana jer su nastupile Freekind (SLO/HR), Friedberg (AT) i Bad Daughter (HR).

Freekind su Sara i Nina, djevojke čije poznanstvo povezuje Jazz akademija u Grazu. Glazba koju prezentiraju je fina kombinacija soula, R&B-a i hip-hopa. U Močvari smo čuli i vidjeli jako puno talenta vrhunskih instrumentalistica školovanog glasa koje bi mogle nastupiti uz bilo koju aktualnu top svjetsku zvijezdu.

Friedberg je Austrijanka, glazbenica s londonskom adresom, čije društvo na stageu čine tri djevojke (gitara, bas, bubanj). Glazba koju izvode je energični post punk, na momente čak i psihodeličan, ali pamtljiv. Djevojke imaju odrađen nastup na BBC Radio 6 i brojnim europskim festivalskim pozornicama, kako kaže organizator, pa je, očito, samo za nas neupućene nastup bio veliko iznenađenje.

Bad Daughter, Dunja Ercegović, znana i kao Lovely Quinces, je etablirana kantautorica čiji projekt Bad Daughter, kao kombinacija elektronike i indie popa, uz privlačan scenski nastup koji (nemojte zamjerit, to bi trebala biti pohvala) podsjeća na FKA Twigs, uživo zvuči i izgleda fantastično. Ukratko, Bad Daughter su sjajan, dominantan vokal (dobitnica Porina) uz moćnu potporu gitare, elektronike i bubnja uvezanih modernom produkcijom. U nekim normalnijim vremenima ovo bi mogao biti mainstream domaće pop glazbe.

U svakom slučaju, ukoliko naletite na neko od ovih imena na koncertu u blizini, nemojte propustiti pogledati i poslušati.